2015. jún 29.

Hogyan főzhet tojás nélkül is finomat?

írta: Prima Medica
Hogyan főzhet tojás nélkül is finomat?

A tojásallergia az egyik leggyakoribb táplálékallergia. Jellemzően gyermekkorban alakul ki, de előfordulhat olyan eset is, amikor felnőttkorban jelentkezik. Kezelésének egyetlen módja a tojásmentes diéta, melynek kivitelezéséhez Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa ad hasznos tanácsokat.

Nem csak a tojás okozhat gondot

Abban az esetben, ha a szervezet a tojásban található valamelyik fehérjét allergénként ismeri fel és az immunrendszert védekezésre készteti, tojásallergia valószínűsíthető. Tojásérzékenység esetén sem a tojásfehérje, sem a tojássárgája, továbbá más szárnyasok tojása sem fogyasztható az erős keresztreakció miatt. Kerülni kell a szárnyasok tollával történő érintkezést is. Előfordulhat keresztreakció a csirkehúsra, azonban a csirkehús immunválaszt kiváltó hatása alacsony, ezért a fogyasztása csak erősen pozitív reakció esetében, az orvos utasítása alapján kerülendő.

Mindig olvassa át az összetevőket!

A tojásallergia kinőhető, kezelése a teljes tojásmentes étrend. Minden ételt, a tésztákat, édességeket is ezeknek az alapanyagnak a kihagyásával kell elkészíteni. A készen vásárolt termékek összetevőt is gondosan át kell tanulmányozni, nem tartalmaznak-e, akár csak nyomokban tojást, tojásport. Jó tudni, hogy főzés és sütés alkalmával sem csökken a tojás allergizáló hatása.

Tippek, hogyan kerüljük el a tojás fogyasztását:

  •  A durumlisztből készült tészták tojásmentesek.
  • Linzertésztát tojás nélkül is készíthetünk, ugyanolyan finom lesz.
  • Tojás nélkül készült tésztákat kevés kukoricaliszttel készítsük, hogy szép sárgás színe legyen.
  • Tyúktojást nem helyettesíthetünk más szárnyasok tojásával sem, mert hasonló fehérjeszerkezetük miatt szintén allergiát okozhatnak.
  • Panírozáshoz tojás helyett használjunk tejet.

Tojás helyettesítése:

  • Tojáshelyettesítő por: Loprofin (nem tartalmaz glutént, tehéntej-fehérjét, tejcukrot, gyümölcscukrot és szóját.), Femini
  • kukorica-, burgonyakeményítő-vel pótolható.
  • gyümölcsök:  jó tojáshelyettesítők kevert süteményekben, használható banán- vagy almapüré. 1 tojást kb. 80g banán vagy almapüré alkalmazásával lehet pótolni.
  • Lenmagból is készülhet tojáspótló. A magok vízbe áztatása, esetleg megfőzése után az összeturmixolt keverék zselés állományú és a dióra emlékeztető ízű lesz. Szintén jól alkalmazható egyes sütemények elkészítéséhez.  1 tojást körülbelül 1 evőkanál lenmag és 3 evőkanál víz keverékéből készült massza helyettesíthet.
  • Ha a tojás szerepe a receptben az összetevők összetapasztása, például vagdaltak készítése során a tojás helyett - sűrítő és zselésítő hatásuk miatt - jól alkalmazható a héjában főtt és melegen áttört, majd kihűtött burgonya, vagy a paradicsompüré is. Érdemes a vagdalt pogácsát muffin formában megsütni, így jobban megőrzi az alakját.

 

+1 tipp: Zabpelyhes almás szelet

Vállalkozó kedvűek figyelmébe ajánljuk az alábbi diabetikus, tojásmentes receptet.

Hozzávalók:

500 gramm zabpehely

1 kg édeskés alma

100 gramm mandula

100 gramm vaj

2 teáskanál fahéj

1 csipet só

Elkészítés:

Az almákat megmossuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük a héjával együtt. Kézzel összedolgozzuk a zabpehellyel, durvára vágott mandulával és az olvasztott vajjal. Fahéjjal és egy csipet sóval ízesítjük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és egyenletesen eloszlatjuk benn a masszát. Előmelegített 180 fokos sütőben 30 percen keresztül sütjük. Tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágjuk.

Jó étvágyat kívánunk!

Szólj hozzá

recept ételallergia Varga Dóra Budai Allergiaközpont tojás allergia tojás helyettesítése