2015. nov 11.

Amit a földimogyoró allergiáról tudni érdemes

írta: Prima Medica
Amit a földimogyoró allergiáról tudni érdemes

A földimogyoró egyike azoknak az élelmiszereknek, melyek gyakran okoznak táplálékallergiás tüneteket. A tünetek súlyossága az egészen enyhe irritációtól az életveszélyes reakciókig is terjedhet.

Az allergia tünetei

A földimogyoró kapcsán fellépő reakciók már közvetlenül a magvak fogyasztása után pár perccel is jelentkezhetnek. A tünetek súlyossági foka az enyhébb szájnyálkahártya zsibbadástól az arcon, száj körül, szemeknél jelentkező ödémán keresztül az életveszélyes, fulladással is járó anafilaxiás sokkig terjedhet. Nem mindegyik jelentkezik egyszerre, ezért érdemes már akkor is orvoshoz fordulni, ha csak egy, vagy két tünetet észlelünk, a beteg állapota ugyanis rövid idő alatt rosszabbodhat – hívja fel a figyelmet dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

Egyéni érzékenységtől függően a földimogyoró allergia tünete lehet hányinger, hányás, hasfájás, hasmenés, bőrkiütés, ekcéma, légszomj és nehézlégzés. Az allergiás beteg ellátása azért igényel orvosi segítséget, mivel az enyhébb tünetekből is rövid idő alatt kialakulhat életveszélyes állapot: anafilaxia.

peanuts-1113.jpg

Mitől függ a tünetek súlyossága?

Az egyéni érzékenység attól is függ, hogy a földimogyoró allergén összetevői közül, az adott betegnél melyik okozza a tüneteket. A komponens alapú allergia vizsgálat egy, az utóbbi években elérhetővé vált, specializált vérvizsgálat, mely az eddigieknél pontosabb diagnózist, így sikeresebb kezelést tesz lehetővé. Segítségével meghatározható, hogy a földimogyoró melyik allergén komponensével (összetevőjével) szemben áll fenn allergia. Ezt azért is fontos megismerni, mert az egyes allergén összetevők eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. A földimogyoró öt allergén komponense közül négy súlyosabb reakciót is képes előidézni, egyről azonban tudjuk, hogy csak helyi reakciót okoz a szájnyálkahártyán.

Keresztreakciók

Földimogyoró allergiásoknak fontos tudni, hogy habár csak kis mértékben, (5%) de előfordulhatnak keresztreakciók is bizonyos élelmiszerekkel. A földimogyoró fehérjéi hasonlóságot mutatnak a zöldborsó, lencse és a bab fehérjéivel, ezért ritkán ezek fogyasztása is allergiás tüneteket okozhat az arra érzékenyeknél. A keresztreakció miatt az allergiás tünetek megjelenése valószínűbb, gyakrabban következik be szója fogyasztása esetén.

Élethosszig tartó kezelés

Földimogyoró allergia esetén az egyetlen kezelési mód, ha a beteg kerüli a földimogyorót tartalmazó ételek, élelmiszerek fogyasztását. Fontos az ételcímkéket gondosan átolvasni, számtalan készétel tartalmazhat ugyanis földimogyorót. Biztonsággal fogyasztható a „földimogyorótól mentes” jelzéssel ellátott termék, amelybe a gyártása során sem földimogyoró, sem az abból készített liszt, olaj, vaj vagy margarin nem került be, valamint a gyártás és csomagolás során a terméknek ezekkel az anyagokkal való szennyeződése kizárt. 

Életmentő segítség

A súlyos, akár életveszélyes állapotig fokozódó allergiás reakció elkerülésére írjuk fel a diagnosztizált beteg részére a sürgősségi életmentő injekciót, amely a kezdődő allergiás reakciót képes megfékezni, és a szakszerű ellátás megérkezéséig megfékezheti a tünetek súlyosbodását – magyarázza dr. Hidvégi Edit. Az injekció ruházaton keresztül is beadható a comb külső oldalába. Részletes használatát, a leírásban szereplő információkat alaposan tanulmányozzuk át, hogy szükség esetén gyorsan tudjunk cselekedni.

Kockázati tényezők

A földimogyoró allergia kialakulásának esélye magasabb azoknál, akiknél a családban már van legalább egy érintett, akinél jelentkeztek a tünetek. Egyéb ételallergiák, és egyes megfigyelések szerint az ekcémás bőrtünetek is növelik a rizikóját. Az allergia az esetek kis százalékában elmúlhat, de ezt is a komponens alapú diagnosztika alapján lehet megjósolni, hogy kinél várható a tünetek megszűnése. 

Szólj hozzá

allergia ételallergia táplálék allergia Budai Allergiaközpont dr. Hidvégi Edit földimogyoró-allergia komponens alapú allergiavizsgálat