2016. jún 13.

Már nem hatnak az allergia gyógyszerek?

írta: Prima Medica Egészségközpontok
Már nem hatnak az allergia gyógyszerek?

Megeshet, hogy a régóta jól beállított allergia elleni készítmények mellett egyszer csak felerősödnek a tünetek. Újra jelentkezik a tüsszögés, amint az utcára lépünk viszketni, könnyezni kezdenek a szemeink vagy éjszaka nem hagy aludni az állandó orrdugulás. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosával utána jártunk, mi okozhatja a panaszokat.

allergia gyógyszer-antihisztamin.immunterápiaCsak a személyre szabott kezelés hatásos

Az allergia kezelésében használt gyógyszerek segítségével jól enyhíthetők a betegség tünetei, ehhez azonban az szükséges, hogy a terápiát személyre szabottan állítsuk össze. Ez azt jelenti, hogy a beteg részletes kikérdezését és az allergia vizsgálat eredményét összevetve határozzuk meg, az akár több készítmény kombinációjából álló kezelést. Optimális esetben a gyógyszerek segítségével a betegek tünetei jelentősen csökkennek, akár meg is szűnhetnek, így a pollenszezonban sem kell allergiától szenvedniük.

Költözés, munkahelyváltás

Az életben zajló változásokat van, aki erős stresszhelyzetként éli meg, a stresszről pedig tudjuk, hogy az immunrendszeren keresztül hatva felerősítheti az allergiás tüneteket. Ám nem csak ez okozhatja, ha az új környezetben rosszabbul érezzük magunkat. A vidékről városba költözők szervezetét megviselheti az erősebb légszennyezettség is. A levegőben lebegő szennyező anyagok, főleg a dízelmeghajtású járművekből kijutó mikrorészecskék a pollenekkel és az immunrendszerrel kapcsolatba kerülve súlyosabb reakciót okoznak. Ugyanez fordított helyzetben is érvényesül: a városból vidékre költözők szervezetét sokkhatásként érheti a természet közelsége, az allergén növények nagyobb koncentrációban való jelenléte.

Időjárás változások

Előfordulhat, hogy a kezelést akár minden szezonban módosítani kell attól függően, hogy az időjárás hogyan befolyásolja az allergén koncentrációt. Az utóbbi évekre jellemző a tavaszi hirtelen felmelegedés, amikor szinte egy időben indulnak virágzásnak a növények. Az idei évben áprilisban volt olyan időszak, amikor egyszerre húsz féle pollen volt jelen a levegőben. Ez természetesen megviseli az allergiások szervezetét, az erős koncentráció fokozza a tüneteket. Ugyanez a helyzet a meleg, száraz nyári napokon, de a szeles időjárás is kedvez a pollenszám emelkedésének a levegőben.

Újabb allergiák kialakulása

Az allergiás betegségre jellemző, hogy idővel újabb allergiák is megjelennek. Ez azt jelenti, hogy míg évekig csak egy bizonyos időszakban jelentkeztek a tünetek, a betegek idővel úgy érzik, mintha egyre korábban kezdődnének, amikor az allergén növény még nem is virágzik – magyarázza Augusztinovicz doktornő. Ez azért fordulhat elő, mert ilyenkor már egy másik növény is kiváltja a panaszaikat vagy keresztallergia alakul ki. Az is lehet, hogy télen, a lakásban is jelentkeznek a tüneteik, ilyenkor nem egy újabb növény, hanem lakáson belüli allergén – általában poratka vagy penészgomba allergia – áll a háttérben.

Egyéb betegségek

Előfordulhat, hogy az évek alatt olyan fül-orr-gégészeti betegségek jelentkeznek, amelyek allergiához hasonló tüneteket okozhatnak. Fül-orr-gégészeti vizsgálattal lehet felderíteni az orrmelléküregek idült gyulladását, vagy az ennek következtében kialakuló orrpolipot.

Mit tegyünk, ha erősödnek az allergiás tünetek?

A legfontosabb, hogy forduljunk időben orvoshoz, ha tudjuk, hogy mikor kezdődik a tüneteket okozó növény virágzása, egy-két héttel előtte már szerezzük be a szükséges gyógyszereket. Ha azonban a jól beállított kezelés mellett, a korábban tünetmentes beteg erősödő panaszokról számol be, akkor azt érdemes a kezelőorvossal egyeztetni. Az adagolás módosításával, a háttérben álló egyéb betegség kezelésével, allergén immunterápiával esetleg a gyógyszer cseréjével általában könnyen orvosolható a helyzet.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Szólj hozzá

allergia viszketés allergiavizsgálat orrdugulás tüsszögés környezeti változások Budai Allergiaközpont dr. Augusztinovicz Monika