2016. okt 07.

Elvégezhető az allergiavizsgálat, ha tüneteim vannak vagy gyógyszert szedek?

írta: EgészségBlog
Elvégezhető az allergiavizsgálat, ha tüneteim vannak vagy gyógyszert szedek?

Nem kell megvárnia, amíg a tüneteit okozó pollen eltűnik a levegőből és az sem kizáró ok, ha már egy ideje valamilyen antihisztamin tartalmú készítményt szed, de nem érzi elég hatásosnak. Ha úgy döntött, hogy a végére járna mi is okozza a panaszait és személyre szabott kelezést kérne, akkor azt most is megteheti, nem kell a hűvösebb napok beálltáig szenvednie, vagy amíg a gyógyszer kiürül a szervezetéből.

A fül-orr-gégészeti vizsgálat lépései

Ha a beteg légúti panaszokkal érkezik kivizsgálásra, akkor az alapos kikérdezést követően allergia tesztet végzünk. A kikérdezés során feljegyezzük, hogy pontosan milyen tüneteket tapasztal, voltak-e már korábban hasonló panaszai, ha igen, akkor az év azonos szakában jelentkeztek-e, szed-e gyógyszereket, próbált-e más kezelést – mondta el a diagnózishoz fontos főbb kérdéseket dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpontorvosa. A fül-orr-gégészeti vizsgálat során ellenőrizzük a légutak és az orrnyálkahártya állapotát is. Ilyenkor fény derülhet olyan egyéb elváltozásokra is, - például orrpolip, krónikus arcüreggyulladás vagy orrsövényferdülés - amelyek akár allergiához hasonló tüneteket is okozhatnak, vagy felerősíthetik a tüneteit.

Prick-teszt és vérvizsgálat

Pollenallergiás tünetek esetén az allergia vizsgálatát rendszerint alkaros bőrteszttel végezzük. Ennek során az az allergént az alkar bőrére csepegtetjük, majd minimális (felületi hámréteg) bőrkarcolás történik, ezt követően nézzük a bőr reakcióját. 10-15 perc alatt kialakuló vörösödés, duzzanat esetén az adott allergénre az allergia bizonyított. A vizsgálat azonban nem végezhető allergiás időszakban, és antihisztaminok, antidepresszánsok és szisztémás szteroidok szedésének ideje alatt, ezért ilyen esetekben vérvizsgálattal tudjuk beazonosítani a panaszokat kiváltó allergént. Ezt a módszert alkalmazzuk várandósok, kisgyerekek és csecsemők esetében is – teszi hozzá dr. Augusztinovicz Monika. Vérvizsgálat során az allergénre specifikus ellenanyagok – IgE – szintjét mérik meg. Allergia esetén az IgE mértéke emelkedett a szervezetben.

Mi történik, ha pozitív a teszt?

Az előzetes vizsgálatokat és a beteg tüneteit az allergia teszt eredményével összevetve lehet személyre szabott kezelést összeállítani, mely egyaránt tartalmazhat vényköteles és recept nélküli készítményeket is. A tüneti kezelés hatására a beteg panaszai pár napon belül érezhetően csökkennek. Ezeket mindaddig szednie kell, amíg a tüneteket kiváltó pollen jelen van a levegőben. A hosszú távú megoldásban gondolkodók számára javasolható az allergén specifikus immunterápia, ám ezt a kezelést parlagfű allergiások csak jövő tavasszal kezdhetik.

Szólj hozzá

antihisztamin allergia kezelése Budai Allergiaközpont allergia kivizsgálása dr. Augusztinovicz Monika