2016. jan 21.

IgG-teszt a tej okozta gyomorpanaszok kimutatására

írta: EgészségBlog
IgG-teszt a tej okozta gyomorpanaszok kimutatására

Bizonyos ételek fogyasztását követően szokatlan tüneteket tapasztalhatunk. Az IgG teszt segítségével megtudhatjuk, hogy a gyomor- és bélrendszeri panaszokat a tej fogyasztása okozta-e.

A Helsinki Egyetem kutatói a tej fogyasztását követően fellépő gyomor- és bélrendszeri panaszok tüneteit vizsgálták 400 résztvevőnél. A páciensektől vett vérmintákból elvégezték az IgG és IgA szint meghatározását, valamint hasi panaszokat és tejtermék fogyasztási szokásokat felmérő kérdőívek segítségével összehasonlították az eredményeket.

Megfigyelték, hogy az IgA és az IgG szint mértéke a résztvevők életkorának növekedésével egyenes arányban csökkent. A tejfehérje-specifikus antitestek közül az IgA szint, a tejfogyasztás és a hasi panaszok között nem találtak összefüggést. Megfigyelték továbbá, hogy a tejfogyasztást követően gyomor- és bélrendszeri panaszokról beszámoló páciensek többsége ugyan kevesebb tejet fogyasztott, azonban IgG értéke jelentősen magasabb volt azoknál, akiknél a tejfogyasztás hatására nem jelentkeztek panaszok. A hasmenés, a puffadásos panaszok és az IgG szint között azonban nem találtak összefüggést.

A vizsgálat ezen eredménye alapján a kutatók úgy vélik az IgG szint fontos jelző lehet a tejfogyasztás követően gyomor-és bélrendszeri panaszoktól szenvedő páciensek vizsgálatában.

Forrás: World J Gastroenterol.

Szólj hozzá

tej tejallergia puffadás vérvétel érzékenység gasztoenterológus IgG teszt hasi panaszok