2016. jan 11.

Súlyos tüneteket okozhat a diétás smoothie

írta: EgészségBlog
Súlyos tüneteket okozhat a diétás smoothie

Az újévi fogadalmakat megtartva, januártól sokan kezdtek fogyókúrába. Az önsanyargatás üde színfoltja a minimális kalória tartalmú smoothie, amit otthon is bárki elkészíthet reggelire, vacsorára. A gyümölccsel és zöldségekkel is jól variálható finomság azonban kellemetlen panaszokat is okozhat allergiásoknál, nem árt figyelni a tünetekre! 

Jól variálható vitaminbomba

keresztallergia-immunterápiaA vízzel és tejjel is készíthető smoothie nem pusztán turmix, inkább egyfajta folyékony étel, ami a benne található gyümölcsök és zöldségek magas rosttartalma miatt hosszabb időre is képes elűzni az éhséget. Kedvező tulajdonsága mellett a Mount Sinai School of Medicine orvosának közelmúltban megjelent írása mégis arra hívja fel a figyelmet, hogy a zöldségek és gyümölcsöket jobb, ha óvatosan fogyasztjuk, ha pollenallergiától is szenvedünk.

Mi köze a pollenallergiámnak a gyümölcsökhöz?

A tanulmány pollen-gyümölcs allergiaként is említi az orális allergia szindrómaként (OAS) ismert tünet együttest, amelynek során bizonyos ételek fogyasztása a szájüregben idéz elő allergiás tüneteket, az arra érzékenyeknél.Nyírfapollen allergia esetén tüneteket okozhatnak egyes gyümölcsök, - leggyakrabban az alma, de emellett a cseresznye, nektarin, őszibarack és körte is – a sárgarépa, zeller, mogyoró, paszternák, burgonya, szója és mandula. Afűpollen allergiásoknál a kivi, a szója és a paradicsom, a parlagfű allergiásoknála banán és a dinnye okozhat panaszokat, aki pedig a fekete ürömre allergiás, az a paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, dinnye, uborka és mangó fogyasztásakor legyen óvatos.

Miért épp a smoothie?

orális allergia szindróma-keresztallergia-immunterápiaAz írás arra is felhívja a figyelmet, hogy az elfogyasztott gyümölcsök és zöldségek akár életveszélyes allergiás reakciót, anafilaxiát is okozhatnak, habár ez igen ritkán következik be. A betegek többsége ugyanis akár már pár falat elfogyasztása után észleli a szájüregben fellépő kellemetlen tüneteket - égő érzés, zsibbadás, viszketés, torokkaparás, ödéma – és ezért abba is hagyja a tüneteket okozó étel fogyasztását. Emellett az egyes ételek allergenitása jelentősen csökken savas környezetben – az emésztőnedvek és a gyomorsav hatására – illetve főzéssel is, hő hatására. Az orvosok ezért gyakran „nem súlyos” allergiaként tartják számon az OAS tüneteit, dr. Gary J. Stadtmauer azonban nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy nagy koncentrációban fogyasztva a zöldségek és gyümölcsök anafilaxiát okozzanak. Írásában ezért külön felhívja a figyelmet a smoothie-k fogyasztására, melyek nyers formában és nagy mennyiségben tartalmazzák az allergéneket. A turmixolt italok emellett gyakran szója, vagy mandulatejjel készülnek, amelyek további kockázatot jelentenek nyírfaallergiások esetében.

Létezik kezelés az OAS tüneteire!

Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa is jól ismeri az OAS tüneteit, saját praxisában is elsősorban a nyírfapollen allergiások körében tapasztalja a megjelenését. „A keresztallergia lényege, hogy a két anyag – a pollen és a gyümölcs, vagy zöldség - közt nagy a szerkezeti hasonlóság, ezért reagál az elfogyasztására tünetekkel az allergiás beteg szervezete. A keresztallergia előfordulása valóban a nyírfaallergiásoknál a legmagasabb, mintegy 30 százalékra tehető, szemben az összes többi pollenallergiával, ahol 5-10 százalék az arány.”

Az OAS tüneteinek megelőzésére a főorvosnő szerint nem az az egyetlen – és sok esetben nehezen kivitelezhető - megoldás, ha elkerüljük az adott étel fogyasztását. Immunterápiával hatékonyan kezelhetjük mind a pollen-, mind pedig a keresztallergia tüneteit. „A saját betegeim körében végzett felmérésem alapján 50-60 százalékos javulás következett be az OAS tüneteiben.” Fontos megjegyezni, hogy a kezelés megkezdése az allergén növény virágzását megelőzően, csak az év egy adott szakában lehetséges, nyírfapollen allergiásoknak még január-február hónapban kezdhető, a fűfélékre allergiásoknál áprilisig, parlagfű allergiásoknak legkésőbb júniusban kell megkezdeni.

Szólj hozzá

gyümölcs allergia diéta fogyás zöldség parlagfű ételallergia pollen nyírfa smoothie keresztallergia immunterápia dr. Balogh Katalin